Meer Informatie

Informatie kinderopvang

Doelstelling

De doelstelling van onze kinderopvang is om kinderen van 0 – 4 jaar op te vangen in een veilige en huiselijke sfeer. Wij werken met verticale groepen, zodat de kinderen bij elkaar in de groep zitten en samen opgroeien. Dit stimuleert de ontwikkeling en is bovenal gezellig.

Locatie

Kinderopvang Willemijn is gelegen nabij het centrum van het dorp Heelsum en is gevestigd op de Bart Crumstraat 10. Hier hebben de kinderen zowel binnen als buiten een zee aan ruimte waar zij zich optimaal kunnen ontplooien. De binnenaccommodatie heeft alle voorzieningen die een plezierig verblijf mogelijk maken. Buiten bevindt zich een veilige tuin, afgeschermd door middel van een hek, gelegen in een zeer bosrijke omgeving. De locatie biedt volop de gelegenheid om activiteiten met de kinderen te ondernemen. Een groot voetbalveld en een kinderboerderij praktisch in de achtertuin.

Leiding

Er wordt dagelijks leiding gegeven aan twee groepen van maximaal 16 kinderen per groep door minimaal 2 beroepskrachten. Daarnaast maakt Willemijn vaak gebruik van een aantal zeer gedegen en ervaren groepshulpen.

Daarnaast hebben wij een 3+ groep. Om voor deze groep in aanmerking te komen moeten de kinderen een aantal vaardigheden al beheersen. In deze groep worden meer activiteiten voor deze leeftijdsgroep georganiseerd richting basisschool.

We werken met gediplomeerde leidsters, ondersteund door hulpleidsters en stagiaires. De groepsleidsters hebben een opleiding gevolgd conform de CAO voor de Kinderopvang. We proberen zoveel mogelijk kind-leidster ratio te hanteren, waarbij + 5 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar bij 1 leidster worden ondergebracht. Als de groep het toelaat wordt er meer of minder leiding op de groep geplaatst. Stagiaires en vrijwilligers worden boventallig geplaatst.

Verzorging

De kinderen worden gedurende de dag volledig verzorgd. Dat wil zeggen dat zowel de voeding als de luiers bij de prijs zijn inbegrepen, tenzij uw kind een afwijkend dieet volgt. Dan verzoeken wij u de voeding zelf mee te nemen.

Voor de baby’s gebruiken wij de flesvoeding Nutrilon 1 en 2 en Olvarit fruit. De oudere kinderen krijgen vers fruit, brood, melk, limonadesiroop en natuurlijk af en toe een traktatie.

Ook bieden wij u de gelegenheid dat uw kind hier het avondeten kan nuttigen. Dit kan echter alleen tot de leeftijd van 3 jaar. Wij verzoeken u wel om het avondeten zelf mee te nemen.

Vakanties

Op algemeen erkende feestdagen is de kinderopvang gesloten. . Voor de overige vakantiedagen zal bij voldoende belangstelling de opvang geopend zijn. Op de volgende dagen is “Willemijn” gesloten: 2e paasdag, 2e Pinksterdag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag en de dag erna. Op 5 mei is “Willemijn” 1x per 5 jaar gesloten ingaande in 2015.

Kosten

Wat u betaalt is afhankelijk van het aantal dagdelen/dagen die u afneemt. Zie prijslijst kinderopvang.

Lezen

 

 Inschrijving en plaatsing

Wanneer u, naar aanleiding van onze informatie, besloten heeft uw kind bij ons aan te melden, kunt u gebruik maken van het inschrijfformulier. Dit kunt u opsturen naar het volgende adres:

Kinderopvang “Willemijn”
Bart Crumstraat 10
6866 AC  Heelsum

De minimale afname is 2 dagdelen per week. Op het moment dat het formulier in ons bezit is, wordt de mogelijkheid tot plaatsing van de door u aangevraagde dagen bekeken. U krijgt hierover zo snel mogelijk bericht.

Wijze van betaling

Geschiedt op de 1e van de maand (of eerstvolgende werkdag) vooraf per automatische incasso.

Eerste keer

Uw kind zal de eerste keer even rustig moeten wennen aan de opvang en de leidsters. En u natuurlijk ook. Daarom is het belangrijk dat u de eerste dag beschikbaar bent. De gewenningsperiode is voor ieder kind verschillend. Wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat u en uw kind zich snel bij ons thuis voelen.

Als uw kind een plekje heeft gevonden in de groep dan kunt u uw kind met een gerust hart bij “Willemijn” achterlaten.

Wanneer u uw kind voor de eerste keer bij ons brengt verzoeken wij het volgende mee te nemen:

– indien nodig eigen knuffel en/of speen
– extra onder- en bovenkleding
– fles (voorzien van naam)
– flesvoeding indien afwijkend van standaard pakket
– eventuele medicijnen met schriftelijke verklaring
– andere dingen die uw kind nodig heeft

Brengen en halen

Bij aankomst bij “Willemijn” kunt u de spulletjes van uw kind in het daarvoor bestemde bakje stoppen. U kunt uw kindje overdragen aan de leiding. Ouder/verzorger neemt duidelijk afscheid (het is voor u en uw kind beter wanneer dit niet te lang duurt en niet wordt uitgesteld). Plaats een eventuele maxicosy op de daarvoor bedoelde plank en hang de jas aan de kapstok.

Bij het ophalen laat ouder/verzorger weten dat hij/zij het kindje weer meeneemt. Als een ander (bijvoorbeeld oma, tante of buurvrouw) het kind komt ophalen, wilt u dat dan duidelijk aan de leiding doorgeven. Dit om vervelende misverstanden te voorkomen. Eventueel met foto aanduiden.

Hygiëne

De hele jonge kinderen spelen en kruipen veel op de vloer. Met het oog op de hygiëne verzoeken wij u bij binnenkomst daarom overschoenen over uw schoenen aan te trekken voordat u “Willemijn” binnenloopt. U vindt de overschoenen bij de deur in een mandje. Bij het verlaten kunt u ze daar weer in stoppen.

Wilt u i.v.m. de veiligheid de hekjes en deuren achter u sluiten.

Eten en drinken

Als u een kindje brengt wat nog flesvoeding drinkt vragen wij u een fles van thuis mee te geven. Uw baby zal zoveel mogelijk volgens het voedingsschema van thuis worden gevoed. Aanwezig is flesvoeding van Nutrilon premium en opvolgmelk. Indien u zelf voor een ander soort/melk flesvoeding kiest, dient u dit zelf mee te geven. Ook vragen wij u om een tuitbeker mee te geven, op het moment dat uw kind hieraan toe is.

De kinderen krijgen tijdens hun verblijf op “Willemijn” limonade, vers of Olvarit fruit, bruin brood met smeerworst/smeerkaas/pindakaas, melk. Tevens krijgen de kinderen s’ochtends of s’middags een traktatie uit onze trommel. Natuurlijk houden wij rekening met de (eet)gewoontes van uw kind.

De maaltijden worden gebruikt als moment voor het verstevigen van onderlinge contacten tussen de kinderen en het leren hebben van aandacht voor elkaar. Door kringgesprekjes, zingen en benoemen van datgene wat actueel is wordt hieraan vormgegeven. Ook leren de kinderen rekening met elkaar te houden, ze moeten regelmatig op elkaar wachten.

Tijdens het (gezamenlijk) eten en drinken zitten de kinderen aan tafel, ze leren dat ze van tafel mogen als hiervoor toestemming is gegeven. De kinderen gaan schoon aan tafel en van tafel. Er wordt in het algemeen stimulerend omgegaan met eten en drinken. Spelen2

Slapen

De jonge baby’s slapen in hun eigen ritme.

Worden de kinderen ouder en hebben ze minder slaapbehoeften, dan slapen ze in de regel tweemaal per dag s’ ochtends en s’ middags na het eten. Langzamerhand gaan de kinderen wennen aan eenmaal per dag slapen.

Op “Willemijn” streven we ernaar dat alle kinderen zoveel mogelijk  in hun eigen bedje slapen met hun eigen knuffeltje en of speen van thuis. De bedden worden regelmatig verschoond, ook de daarbij behorende slaapzak.

De peuters slapen na de broodmaaltijd van 13.00 uur tot 15.00 uur. Voor het slapen gaan worden de kinderen uitgekleed (broek en sokken evt. dik shirt), gaan ze plassen en krijgen ze indien nog nodig een luier aan. Wij houden de kinderen goed in de gaten en zijn snel ter plaatse wanneer ze ons nodig hebben.

De oudere peuters die niet meer willen en hoeven te slapen, dit in overleg met de ouders, kunnen een rustige activiteit doen zodat ook zij een rustmoment krijgen.

Verschonen en zindelijk worden

Bij het verschonen van de kinderen staan veiligheid en hygiëne voorop. Er zijn vaste momenten op de dag waarop de kinderen gecontroleerd worden en, indien nodig, verschoond worden. Als een kindje steeds droog is, wordt rond etenstijd toch de luier gewisseld. De kleding etc. wordt ook altijd gecontroleerd en eventueel mee verschoond. Na iedere verschoonbeurt wassen wij onze handen. Op de vaste momenten hanteren wij ook de zindelijkheidstraining, wij stimuleren het plassen op het potje/wc (zien plassen is vaak zelf ook willen plassen).

Kleding

De kinderen mogen naar hartenlust spelen met klei, lijm en verf. Ook zullen wij wanneer het weer het toelaat buiten spelen. Uw kind kan dus vuil worden ondanks het gebruik van beschermende kleding (verfschort).Het is dus raadzaam daar met de kleding rekening mee te houden.

Wij verzoeken u om een setje extra schone kleding in het daarvoor bestemde bakje van uw kind te leggen, zodat wij in geval van “ongelukjes” de kinderen kunnen verschonen.

De jassen en schoenen kunnen op de gang in de daarvoor bestemde karren opgehangen en gezet worden. Daar kunt u tevens de pantoffeltjes aandoen.

Spenen en knuffels

Spenen zijn in de kinderopvang eigenlijk onhygiënisch. Kinderen laten ze overal liggen, stoppen ze bij elkaar in de mond. Spenen worden snel vies. We begrijpen dat sommige kinderen erg gehecht zijn aan hun speen en daarom mogen ze altijd hun speen meenemen. Als kinderen troost nodig hebben omdat ze verdriet hebben of zich niet lekker voelen, mogen ze hun speen gebruiken. Ook slapen met de speen is natuurlijk prima.

De kinderen tot een jaar mogen de speen naar behoefte gebruiken. Wel wordt geprobeerd de wat oudere kinderen het gebruik van de speen op “Willemijn” af te wennen door ze af te leiden. De speen gaat dan in het mandje van het kind tot het echt het speentje nodig heeft. Met knuffels wordt op dezelfde manier omgegaan.

De “Willemijn” klapper/het “Willemijn” bakje

Wanneer u besluit om gebruik te maken van kinderopvang “Willemijn” dient u na het afsluiten van het contract zelf + 2 weken voor de plaatsingsdatum een afspraak te maken voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt met de ouders het eet- en slaapritme enz. van het kind afgestemd.

Bij het verlaten van dit gesprek krijgt u een “Willemijn” klappertje mee naar huis.

Hierin vermeldt u de belangrijkste dingen zoals telefoonnummers, wie het kind brengt en haalt, eetgewoontes, evt. dieet en allergieën. Per dag dat uw kindje komt schrijft u een stukje over het wel en wee van uw kind. Een soort evaluatiedagboekje voor leiding en ouder/verzorger. Tevens leuk voor later voor het kind om te lezen.

Dit klappertje plus de reservekleding, speen en/of knuffels gaan in het bakje dat in de kast wordt geplaatst. Het bakje, voorzien van een foto van uw kind, vindt u in de kar in de hal. Het bakje zal voor de eerste keer door de leiding worden aangewezen. In de bakjes mogen geen tassen worden gelegd. Daarvoor staat een grote bak in de hal. De schoenen worden onderin de kar gezet.

Ziekte

Wij verzoeken u kinderziektes te melden, zodat wij dit bij evt. besmetting door kunnen geven. Bij spugen, diarree en koorts (38.5C) vragen wij u uw kind thuis te houden, ook al wil uw kind graag komen. Dit in verband met besmettingsgevaar. Mag uw kind bijvoorbeeld na ziekte niet buiten spelen, geef dit dan aan de leiding door.

Als uw kindje tijdens het verblijf op “Willlemijn” koorts krijgt dan wordt u ingelicht en wordt er samen met u besproken wat de procedure zal zijn.

Verjaardagen

Het is geen verplichting om de verjaardag van uw kind te vieren op “Willemijn”. Een traktatie is echter altijd leuk. Wij proberen er een leuke dag van te maken.  Er wordt gezongen, een muts gemaakt, kortom een feest voor iedereen. U moet dan wel even aan ons melden of uw kind zijn/haar verjaardag met ons viert.

Algemeen

“Willemijn” behoudt zich het recht voor huisregels en tarieven aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dit zullen wij dan schriftelijk bekend maken.

Ondanks onze inspanningen, kan het gebeuren dat u niet helemaal tevreden bent over onze dienstverlening. Wij verzoeken u dat te melden bij een van ons. Als u het prettiger vindt om rustig de zaken te bespreken, kunt u met ons een afspraak maken.

Kinderopvang “Willemijn” heeft een WA-verzekering afgesloten, waarmee ongevallen met gebruikers worden gedekt.

Wel is het belangrijk dat u aan “Willemijn” toestemming geeft om medewerkers/stagiaires met uw kind/kinderen naar buiten te laten gaan. Bijvoorbeeld voor een wandeling naar de kinderboerderij of winkelcentrum. Hiervoor krijgt u bij plaatsing van uw kind een formulier.

Vragen

Wij hopen u met deze informatie voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen/wensen  en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met “Willemijn”, telefoonnummer 0317 – 350477. Tevens kunt u een afspraak maken om vrijblijvend een kijkje te komen nemen.